Zdrowie

Czarnuszka i jej właściwości

Czarnuszka i jej właściwości

Czarnuszka to popularna przyprawa, która może mieć bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego warto włączyć ją do swej diety? Na jakie korzyści mogą liczyć osoby, które regularnie będą korzystać z mocy czarnuszki?

 

Jakie działanie wykazuje czarnuszka?

 

Czarnuszka to przyprawa, która może wspierać nas w walce z licznymi przypadłościami. Staje się ona cennym wsparciem dla osób, które borykają się z astmą oraz z zapaleniem oskrzeli, może być też sojuszniczką dla tych, którzy walczą z chorobami reumatycznymi oraz z przewlekłymi stanami zapalnymi. Lecznicze właściwości tej przyprawy powinny też docenić osoby, którym często dokuczają biegunki. Wiadomo też, że czarnuszka rewelacyjnie sprawdza się w diecie osób mających problemy z nerkami i wątrobą. W ich przypadku czarnuszka to skuteczne wsparcie w procesie regeneracji tych narządów. Warto zatem włączyć ją do swojego menu.

 

Przyprawa ta ma jednocześnie bardzo dobry wpływ na odporność organizmu, a olej z czarnuszki to skuteczne wsparcie w walce z bakteriami, wirusami oraz infekcjami grzybiczymi. Takie właściwości czarnuszki sprawiają, iż staje się ona wartościowym dodatkiem do diety, a potrawy z jej udziałem mogą zaskoczyć nas nie tylko swym smakiem, ale i ogromną wartością odżywczą.

 

Jak prawidłowo stosować olej z czarnuszki?

 

Czarnuszka to niepozorne i niewielkie ziarenka o dużo większym potencjale, niż wskazywałby na to ich rozmiar. Trzeba im to przyznać, że mają one swój mocny charakter. Na pewno nie każdy się z nimi polubi. Ich specyficzny smak nie jest bowiem czymś na tyle uniwersalnym, by każdemu przypadł do gustu. Mimo wszystko do oleju z czarnuszki warto przynajmniej spróbować się przekonać. Chociażby dla jego zdrowotnych właściwości, a niekoniecznie ze względu na jego smak.

 

Kurację czarnuszką warto rozpocząć od niewielkich ilości oleju. Jak mówi znane przysłowie – nie od razu Rzym zbudowano. Zanim organizm, a raczej kubki smakowe przyzwyczają się do nietypowego posmaku, minie na pewno trochę czasu, ale warto go na to przeznaczyć. Olej z czarnuszki podawany w ilości wynoszącej zaledwie kilka kropel już będzie wywierać pewien wpływ na organizm. Oczywiście stopniowo i powoli tę dawkę specyfiku należy zwiększać. Z dnia na dzień charakterystyczny posmak będzie coraz mniej odczuwalny. Kubki smakowe występujące na języku są w stanie przywyknąć dosłownie do wszystkiego.

 

Olej najlepiej spożyć bezpośrednio po posiłku. Nie ma natomiast znaczenia, czy będzie to po śniadaniu, obiedzie czy kolacji. Skonsumowany na świeżo posiłek neutralizuje nieco ostry posmak oleju, tak więc łatwiej można go będzie przełknąć. Jeżeli jednak komuś ewidentnie nie odpowiada jego smak i zapach, powinien on spróbować połączyć olej z czarnuszki z czymś kwaśnym lub słodkim. Dobrze sprawdzi się np. mieszanka wykonana z oleju z czarnuszki i miodu bądź syropu klonowego. Można też poeksperymentować z jakimś ostrym dodatkiem. Niektórym smakuje olej z dodatkiem chili lub ostrej papryki.

 

 

Niektórzy zalecają, by olej z czarnuszki spożywać rano i to wyłącznie na czczo, ale wbrew pozorom nie jest to absolutnie koniecznie. Nie każdy da radę przełknąć czarnuszkę od razu po wstaniu z łóżka. Zdecydowanie jest ona bardziej znośna po posiłku. Nawet w badaniach naukowych olej z czarnuszki testowany jest zwykle w połączeniu z różnymi produktami spożywczymi, raczej nigdy nie na czczo. Pomimo faktu, że smak czarnuszki nie wszystkim może przypaść do gustu, to ze względu na imponujące właściwości prozdrowotne tego produktu, z całą pewnością powinniśmy go włączyć do codziennej diety. W rodzinnej olejarni Olini czeka on na Was pod różną postacią (olej, ziarna) i w różnej wielkości – zapraszamy serdecznie do skosztowania i wypróbowania naszego flagowego produktu spod znaku superfoods!

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.