LifestyleZdrowie

Zdrowie w orientalnej odsłonie – jak zrobić szakszukę?

Zdrowie w orientalnej odsłonie – jak zrobić szakszukę?

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Każdego poranka zastanawiamy się, co byśmy chcieli zjeść na śniadanie. Kanapkę? – Nie, akurat skończył nam się chleb. Jogurt? – Dopiero wczoraj go jedliśmy. A może coś z jajek? Klasyczna jajecznica już nam się znudziła, ale mamy przecież pomidory! Pora na szakszukę! To pyszna, zdrowa i sycąca potrawa, pochodząca z kuchni Bliskiego Wschodu. A jak zrobić szakszukę?

Czego dowiesz się z tego artykułu?

  • jak zrobić szakszukę i skąd pochodzi to danie?
  • jak przygotować szakszukę z pomidorami?
  • jak brzmi dokładny przepis na zieloną szakszukę?

Jak zrobić szakszukę i skąd pochodzi to danie?

Szakszuka to danie, które bardzo łatwo przygotować. To doskonały pomysł na śniadanie, ale nie tylko. Z powodzeniem można ją spożywać również na kolację czy w porze obiadowej. To prosty przepis na pożywną potrawę z jednej patelni. By zrobić szakszukę, wystarczy mieć do dyspozycji jajka, masło lub oliwę oraz inne składniki. Nieodzownym składnikiem szakszuki są również przyprawy, szczególnie kmin rzymski, kolendra i natka pietruszki oraz sól i pieprz według uznania. To danie kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, a konkretnie z Tunezji lub Jemenu. Słowo shakshuka oznacza mieszankę, z arabskiego to wielki bałagan. Oryginalnie szakszuka składa z jajek, pomidorów, cebuli, czosnku, czerwonej papryki, papryczki chilli, kminu rzymskiego, jajek, zielonych oliwek oraz owczego sera. Dziś jednak przygotowuje się w uproszczonej albo dodatkowo zmodyfikowanej wersji.

szakszuka-poziom
Szakszuka to sposób na kolorowe śniadania, które można przygotować zaledwie w parę chwil

Jak przygotować szakszukę z pomidorami?

Zasada proporcji w szakszuce jest bardzo prosta – ile jajek, tyle pomidorów. Ewentualne dodatkowe składniki dodaje się w ilościach według uznania. Do szakszuki najlepsze będą świeże pomidory, najlepiej śliwkowe albo gałązkowe. Można również wykorzystać pomidory z puszki, ale trzeba pamiętać o odparowaniu soku. Swieże pomidory mają go zdecydowanie mniej i nie jest on tak gęsty, więc proces przebiega o wiele prościej. A jak przygotować szakszukę z pomidorami?

Przepis na szakszukę z pomidorami:

Składniki:

  • 2 pomidory śliwkowe
  • 2 jajka
  • łyżeczka oliwy lub masła
  • przyprawy: kmin rzymski, suszona kolendra, sól, pieprz, posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Zagotować pół litra wody w czajniku i przelać wrzątek do naczynia.
  2. Umieścić pomidory w naczyniu na 2 minuty, by je sparzyć.
  3. W międzyczasie nastawić patelnię na palnik i umieścić na niej łyżeczkę tłuszczu. Ustawić moc palnika na średnią.
  4. Ostrożnie wyjąć pomidory z naczynia i przelać je kolejno zimną wodą.
  5. Zdjąć skórkę z pomidorów i pokroić je w kosteczkę.
  6. Wrzucić pomidory na rozgrzaną patelnię i podsmażyć je starając się mieszać je jak najmniej, żeby nie wytrąciły zbyt dużej ilości soku.
  7. Do pomidorów wsypać po szczypcie kminu rzymskiego, suszonej kolendry, soli i pieprzu. Wymieszać i spróbować, by sprawdzić smak.
  8. Po podsmażeniu pomidorów na patelni przesunąć je tak, by ukształtować dwa wgłębienia na jajka. Zmniejszyć ogień.
  9. Wbić kolejno dwa jajka i posypać je solą i pieprzem,
  10. Przykryć patelnię pokrywką i dusić całość aż jajka przestaną być płynne. Kontrolować co jakiś czas ich wygląd. Jeśli żółtko ma pozostać płynne, wystarczy wcześniej zakończyć smażenie. Białko powinno się całkowicie ściąć. Tak naprawdę czas przygotowania zależy od indywidualnych upodobań.
  11. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
  12. Podawać solo lub z pieczywem i doprawić dodatkowo na talerzu, jeśli jest taka konieczność, na przykład świeżą bazylią. Najlepiej jeść prosto z patelni, żeby szakszuka prezentowała się efektownie przez cały czas.
poziom-szakszuka
Szakszuka z pomidorami to pyszne śniadanie w orientalnym stylu

Jak brzmi dokładny przepis na zieloną szakszukę?

Zielona szakszuka to niebanalna kompozycja smaków, która jest kolejną propozycją na pożywne śniadanie. Składa się przede wszystkim z jajek, szpinaku, cebuli, czosnku, chili oraz różnych ziół i przypraw. Dzięki temu połączeniu składników danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie zdrowe i odżywcze. Oto odpowiedź na pytanie, jak brzmi dokładny przepis na zieloną szakszukę:

Przepis na zieloną szakszukę:

Składniki:

  • 150 g szpinaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży por
  • 200 g zielonych szparagów
  • 150 g groszku cukrowego
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Odciąć zdrewniałe, twarde końcówki ze szparagów i pokroić je na pół.
  2. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić por pokrojony w cienkie plasterki. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez chwilę.
  3. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, szczypiorek oraz liście szpinaku.
  4. Gdy liście stracą objętość, dodać groszek cukrowy oraz szparagi.
  5. Doprawić solą oraz pieprzem i dodać pokruszoną fetę oraz śmietanę. Dokładnie wymieszać.
  6. Zrobić wgłębienia przy pomocy łyżki i wbić jajka.
  7. Przykryć patelnię pokrywką i dusić do momentu aż warzywa będą miękkie, a białka ścięte.
  8. Podawać solo lub z pieczywem. Najlepiej jeść prosto z patelni, żeby szakszuka prezentowała się efektownie przez cały czas.
jajka-szpinak
Zielona szakszuka to idealna propozycja szczególnie na wiosenne śniadanie

Te inspiracje na szakszukę są naprawdę godne spróbowania. To pyszne i proste potrawy, które można przygotować w parę chwil. Szakszukę można zmodyfikować również poprzez dodanie chorizo, mozarelli, papryki, ciecierzycy lub brokułów. Będzie smaczna i zdrowo urozmaicona. Smacznego!

Udostępnij