Zdrowie

Zdrowe słodycze? – Tak, to możliwe!

Zdrowe słodycze? – Tak, to możliwe!

Słodkości raczej nikomu nie kojarzą się ze zdrowiem. Staramy się nie spożywać cukrów w dużych ilościach przede wszystkim dla zdrowia zębów, promiennej cery, figury i układu pokarmowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że trzeba trwale rezygnować ze słodkiego smaku w naszej diecie. Z pomocą przychodzą zdrowe słodycze, a jeśli stworzymy je w zaciszu domowym, będą doskonałym zamiennikiem dla sklepowych, które nie zawsze są zdrowe i fit, pomimo szczerych zapewnień producenta.

Czego dowiesz się z tego artykułu?

  • Czy cukier szkodzi?
  • Jakie są najlepsze zamienniki cukru?
  • Zdrowe słodycze – jak zamienić zdrowe składniki w słodki deser?

Czy cukier szkodzi?

Często zastanawiamy się nad szkodliwością produktów, których używamy na co dzień. Jesteśmy coraz bardziej świadomi i z większym zaangażowaniem czytamy fora o zdrowym żywieniu, czytamy składy na opakowaniach i unikamy żywności bogatej w konserwanty. Docierają do nas również informacje o tym, jak bardzo biały cukier szkodzi tym, którzy go nadużywają. Wydawałoby się, że cukier biały jest zdrowy. Jest przecież produkowany z buraka. Najczęściej, gdy słyszymy o tym warzywie, myślimy o jego pozytywnych stronach. Niestety, proces produkcji sacharozy, czyli cukru białego sprawia, że traci on wiele ze swojej naturalnej wartości odżywczej. W procesie rafinacji cukru białego, usuwane są pierwotnie zawarte w buraku błonnik, witaminy i minerały. To sprawia, że z buraka pozostaje tylko pozornie najważniejsza część, która jest powodem, dla którego się go przetwarza – cukier. Jest potem dodawany do wielu produktów, w tym napojów i przetworów spożywczych, które już w sobie zawierają wiele kalorii i sztucznych dodatków. Tymczasem cukier szkodzi. Przy regularnym spożyciu nadmiaru cukru białego, ryzyko chorób takich jak cukrzyca, choroby serca, zawał serca czy udar mózgu znacznie się zwiększa. Do tego prowadzi do próchnicy zębów, otyłości, negatywnie wpływa na układ hormonalny i generuje stany zapalne. Dlatego w diecie warto zwracać uwagę nie tylko na ilość cukru, ale także na jego źródło i jakość. 

cukier
Cukier biały jest najgorszym możliwym wyborem w kwestii substancji słodzących

Jakie są najlepsze zamienniki cukru?

Nie trzeba stosować szkodliwego białego cukru, by potrawy były słodkie. Istnieją zdrowe zamienniki cukru, które zawierają mniej kalorii, więc można je śmiało zakwalifikować do produktów fit, które mogą być stosowane na diecie redukcyjnej.Nie powodują wyrzutu insuliny – mogą być z powodzeniem stosowane przez diabetyków. Stewia, erytrytol, ksylitol to słodziki, które zyskały popularność w ostatnich latach jako zdrowe zamienniki cukru Są to zarazem naturalne alternatywy dla tradycyjnych sztucznych słodzików, takich jak aspartam i sukraloza. Powinniśmy przyjrzeć się im bliżej:

  1. Stewia – jest pozyskiwana z liści rośliny Stevia Rebaudiana, jej główna substancja słodząca to stewiozyd z grupy glikozydów stewiolowych. To naturalny, niemal bezkaloryczny środek słodzący, który jest 200-350 razy słodszy niż cukier stołowy. Badania sugerują, że stewia może mieć potencjalne korzyści zdrowotne, takie jak poprawa kontroli poziomu cukru we krwi, zmniejszenie stanu zapalnego i obniżenie ciśnienia krwi. Niektórzy jednak uważają posmak stewii za gorzki lub metaliczny, co może utrudniać przestawienie się na nią, gdy wcześniej stosowało się wyłącznie cukier biały. 
  2. Erytrytol – to alkohol cukrowy naturalnie występujący w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Jest w 60-70% tak słodki jak cukier stołowy i prawie nie zawiera kalorii. Ponieważ erytrytol jest wchłaniany przez organizm, ale nie metabolizowany, nie wpływa na poziom cukru we krwi i jest bezpieczny dla osób z cukrzycą. Chociaż jest ogólnie uważany za bezpieczny, spożywanie go w dużych ilościach może powodować problemy trawienne, takie jak wzdęcia, gazy i biegunka.
  3. Ksylitol – Podobnie jak erytrytol, ksylitol jest alkoholem cukrowym naturalnie występującym w niektórych owocach i warzywach. Nazywa się go potocznie cukrem brzozowym, ponieważ pozyskuje się go właśnie z tego drzewa. Jest tak samo słodki jak cukier stołowy, zawiera około 2/3 kalorii jego kalorii. Wykazano, że ksylitol ma potencjalne korzyści dla zdrowia zębów, takie jak zmniejszenie ryzyka próchnicy i wspomaganie remineralizacji szkliwa zębów. Podobnie jak w przypadku erytrytolu, spożywanie dużych dawek ksylitolu może powodować zaburzenia trawienia. Dodatkowo ksylitol jest toksyczny dla psów i powinien być trzymany poza ich zasięgiem.

Ogólnie rzecz biorąc, stewia, erytrytol i ksylitol mogą stanowić dobre zamienniki cukru dla tych, którzy chcą uniknąć tradycyjnych sztucznych słodzików. Jednak podobnie jak w przypadku każdej żywności lub suplementu ważne jest, aby spożywać te słodziki z umiarem i być świadomym wszelkich potencjalnych skutków ubocznych.

slodzik
Słodzik naturalny nie tylko jest zdrowszy od białego cukru, ale również sprzyja odchudzaniu

Zdrowe słodycze – jak zamienić zdrowe składniki w słodki deser?

Zdrowe słodycze to przede wszystkim te, które nie zawierają białego cukru. Możemy zastąpić go miodem, syropem klonowym, daktylowym lub użyć słodzika. Warto też wybierać produkty naturalne, takie jak owoce, orzechy, suszone owoce, a zasadniczo unikać przetworzonych produktów.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie domowych batonów z płatkami owsianymi, daktylami, świeżymi owocami, orzechami czy kokosem. Taki batonik będzie pełen błonnika i wartości odżywczych, a jednocześnie nie zawiera sztucznych konserwantów, cukru rafinowanego i tłuszczów trans. Zdrowym i smacznym zamiennikiem dla sklepowych lodów będą te przygotowane na bazie mleka roślinnego, zamrożonych owoców i miodu. Mogą to być na przykład lody z bananów z dodatkiem orzechów laskowych i kakao, malinowe sorbety z cukrem trzcinowym czy lody owocowe ze szpinakiem i gruszkami. Ciekawym rozwiązaniem na zaspokojenie łaknienia na słodkości będą też jaglane kulki z kokosem, bakaliami i miodem, które będą idealną przekąską na każdą okazję. Warto też sięgnąć po ciasta bez pieczenia z daktylami i orzechami lub ciasto marchewkowe z miodem i orzechami. Można również zbilansować przepis na popularne ciasto Banoffe. W tym celu należy zamienić spód z kruszonych herbatników na spód z płatków owsianych, zblendowanych z bananem. Zdrową wersję karmelu można uzyskać poprzez półgodzinne moczenie daktyli w połowie szklanki wody, a następnie dodanie do tego samego naczynia masła orzechowego i zblendowanie wszystkiego na konsystencje kremu. Teraz wystarczy tylko wylać powstałą masę na utworzony wcześniej spód, a na wierzchu ułożyć plasterki banana. Taki deser będzie źródłem doskonałego smaku bez użycia cukru białego i nie dostarczy nam pustych kalorii. Dlatego, jeśli tylko chcemy, możemy mieć słodkości w naszej diecie, które będą nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pożywne. Warto zacząć eksperymentować w kuchni i przygotować swoje ulubione zdrowe słodycze. 

ciasto
Bezcukrowe ciasto marchewkowe może być zdrowym i wartościowym dodatkiem do kawy

Warto zastanowić się nad wykluczeniem cukru i tradycyjnych słodyczy ze swojej diety. Na szczęście, istnieją zdrowe zamienniki, które oprócz doskonałego smaku, zawierają dodatkowe wartości zdrowotne. Zamiast słodyczy pełnych cukru, lepiej sięgnąć po owoce i suszone owoce, które są bogate w błonnik, witaminy, minerały i antyoksydanty. Trzeba pamiętać, że zdrowa dieta to przede wszystkim umiar i różnorodność. Wykluczenie cukru i tradycyjnych słodyczy ze swojej diety nie musi być równoznaczne z rezygnacją z przyjemności związanych z jedzeniem – wystarczy wybrać zdrowsze alternatywy i odpowiednio je dozować. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie i odkryje wcześniej nieznane smaki.

Udostępnij