Witamina C — jaki ma wpływ na organizm?
Witamina C jest substancją niezbędną dla organizmu i silnym antyoksydantem. W skrócie znaczy to, że witamina C zwalcza szkodliwe procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Właściwości antyoksydacyjne witaminy C pomagają chronić komórki przed wolnymi rodnikami, które mogą je uszkadzać. Najbardziej znaną cechą jest jednak to, że pomaga układowi odpornościowemu w walce z przeziębieniami i chorobami. Odgrywa także rolę w tworzeniu kolagenu, który jest ważny dla zdrowej skóry, naczyń krwionośnych, kości i chrząstek. Pomaga również w przyswajaniu żelaza z roślin, czym bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Ponadto, witamina C ma ważny udział w procesie gojenia się ran i jest istotna dla zachowania zdrowych dziąseł. Bardzo istotne jest więc, by utrzymywać jej odpowiedni poziom w organizmie.
Gdzie występuje witamina C?
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, znajduje się w wielu różnych produktach wielu różnych produktach. Najczęściej są to owoce i warzywa. Wszystkie z nich mogą dostarczyć ok. 70mg witaminy C na porcję lub więcej. Warzywa również są dobrym źródłem witaminy C. W nich znajduje się średnio trochę mniej tego składnika – 60mg na porcję. Owoce i warzywa to opcja najbardziej bogata w witaminę C. Nie jest jednak jedyna. Kwas askorbinowy znaleźć można także w innych produktach spożywczych, takich jak oleje lub zboża. Należy pamiętać, że niektóre witaminy, w tym C mogą zostać utracone podczas procesu gotowania, więc najlepiej spożywać je na surowo, aby uzyskać maksymalne korzyści. Czasem nawet jeśli nie występuje naturalnie, mogła być dodana w procesie przetwarzania. Zawsze warto więc czytać etykiety.
Warzywa bogate w witaminę C – które zawierają jej najwięcej?
Wiele różnych warzyw ma wysoką zawartość witaminy C. Warzywem, które zawiera najwięcej witaminy C jest pietruszka. Znajduje się w niej 200 mg witaminy na 100 gramów. Następna jest papryka – zawiera 190 mg kwasu askorbinowego na 100 gramów. Inne warzywa o wysokiej zawartości to m.in kalarepa, brokuły, kalafior i sałata.
Jaki owoc ma najwięcej witaminy C?
Owoce są doskonałym źródłem witaminy C. Co ciekawe to nie cytryna jak może się wydawać przoduje pod względem zawartości. To owoce dzikiej róży zawierają najwięcej witaminy C. Jest to ok. 1000 mg na 100 g. Zaraz za nimi plasują się czarne porzeczki, cytryny i pomarańcze, które zawierają 50-100 witaminy na 100 g. Co ciekawe, obróbka termiczna może znacznie zmniejszyć ilość witaminy C obecnej w owocach. Na przykład pomarańcze poddane gotowaniu mogą stracić do 90% swojej pierwotnej zawartości. Oczywiste jest, więc, że najlepszym źródłem witaminy C będą owoce w swojej naturalnej, surowej postaci.
Witamina C — dawkowanie. Ile powinna wynosić optymalna dawka?
Witaminę C należy dostarczać organizmowi codziennie, aby zachować dobre zdrowie. Nie można jednak przesadzać z ilością. Zalecane dzienne zapotrzebowanie dla dorosłych wynosi 65-90 mg dziennie. Jednak niektóre osoby mogą wymagać więcej tego składnika odżywczego. Zależy to od ich stanu zdrowia i stylu życia. Witamina C pomaga naszym organizmom zwalczać choroby takie jak przeziębienie i grypa, dlatego ważne jest, aby upewnić się, że otrzymujesz jej odpowiednią ilość. Możesz skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem, aby ustalić optymalną dla Ciebie dawkę. Ogólnie rzecz biorąc, najlepiej zacząć od niższej dawki (np. 65-70 mg) i w razie potrzeby stopniowo zwiększać spożycie. Jeśli masz objawy przeziębienia lub grypy, to przyjmowanie większych dawek natomiast może pomóc skrócić czas trwania choroby.