Brzoza to piękne drzewo, które swoją białą korą wyraźnie odbija się na tle innych. To bardzo pozytywnie wpływa na koloryt zagajników i lasów. Mało jednak kto wie, że z brzozy można pozyskać bardzo cenny dla zdrowia sok.
Sok z brzozy skład
Sok brzozowy można pozyskiwać z pnia drzewa, liści oraz pąków kwiatowych. Najcenniejszy jest jednak sok pozyskiwany z pnia i z tego powodu nazywany jest także eliksirem życia. Zawiera przede wszystkim cenne mikroelementy a wśród nich:
– wapń,
– potas,
– żelazo,
– magnez,
– fosfor,
– miedź.
Bogaty jest także w aminokwasy, witaminy z grupy B, sole mineralne oraz kwas askorbinowy. Najważniejsze są jednak przeciwutleniacze i garbniki zwalczające wolne rodniki, które powodują rozwój komórek nowotworowych.
Właściwości zdrowotne soku z brzozy
Sok brzozowy w medycynie naturalnej stosowany jest od wieków. Przede wszystkim stosowany jest w leczeniu anemii. Jedna szklanka dziennie pita przez dwa tygodnie pozwala na uzupełnienie wszystkich składników we krwi.
Sok z brzozy wzmacnia naturalną odporność i pozwala przezwyciężać infekcje grypowe i przeziębienia. Zmniejsza gorączkę i działa przeciwbólowo.
Stosowany jest także w chorobach reumatycznych łagodząc związane z tym dolegliwości. Szczególnie polecana jest maść sporządzona na bazie soku z brzozy, która łagodzi także dolegliwości związane z rwą kulszową.
Sok brzozowy stosowany jest także w leczeniu:
– problemów z kamieniami nerkowymi,
– poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego,
– chorób związanych z funkcjonowaniem serca,
– chorób skóry i problemów z włosami.
Najczęściej sok brzozowy należy pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki.
Jaki sok z brzozy jest najlepszy?
Oczywiście ten pozyskiwany z drzew rosnących na terenach wolnych od zanieczyszczeń. Nie zawsze jest to łatwe. Jeżeli brzoza rośnie na prywatnym terenie, to nie ma większych problemów. Pozyskiwanie soku z terenów leśnych wymaga zgody leśniczego i wyznaczenia konkretnego drzewa.
W drzewie należy wykonać otwór na głębokość 4 cm i włożyć w niego rurkę, drugi jej koniec należy umieścić w zamkniętej butelce. Sok z brzozy jest bardzo lepki więc przyciąga różnego rodzaju muszki i owady. Dziennie można pozyskać od 5 do 15 l soku, ale trzeba mieć na uwadze, że świeży sok można przechowywać w lodówce tylko przez 4 dni. Pozostała ilość musi zostać zapasteryzowana. Najlepszym okresem na pozyskiwanie soku jest kwiecień i maj.
Większość osób korzysta jednak z soku brzozowego oferowanego przez sklepy ze zdrową żywnością lub sklepy zielarskie. Warto wtedy zwrócić uwagę na jego skład. Im mniej dodatkowych składników, tym lepiej.