Zdrowie

Witamina H – w jakich produktach występuje i jakie ma właściwości?

Witamina H – w jakich produktach występuje i jakie ma właściwości?

Co to jest witamina H?

Witamina H to inaczej biotyna lub witamina B7. Jest związkiem organicznym i jedną z najważniejszych witamin z grupy B. Odgrywa wiele ról w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, w tym w metabolizowaniu węglowodanów, białek i tłuszczów. Dodatkowo pomaga regulować kwasy tłuszczowe w komórkach i wspomaga ich prawidłowy wzrost. Przyjmowanie codziennie odpowiednich dawek witaminy h jest niezbędne dla zachowania jak najlepszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W czym pomaga człowiekowi witamina H?

Biotyna pomaga organizmowi przetwarzać glukozę, co poprawia poziom energii i ogólny stan zdrowia. Dzięki witaminie H, ludzie mogą również cieszyć się z mocniejszych paznokci i włosów. Ma ona też wpływ na funkcje umysłowe, mianowicie zwiększa jasność umysłu. Wspomaga także utrzymać prawidłowy metabolizm i zdrową skórę. Korzystnie działa na krew, gruczoły jądrowe i szpik kostny. Jako główną funkcję witaminy H wskazuje się jednak wspieranie układu nerwowego. Dzięki niej samopoczucie jest lepsze, a ryzyko wystąpienia zaburzeń związanych z psychiką mniejsze.Co dzieje się, kiedy zaczyna brakować witaminy H?

Niedobór witaminy H skutkuje pogorszeniem wszystkich wszystkich procesów w jakich bierze ona udział. Jeśli chodzi o układ nerwowy, to objawiać się to może przede wszystkim pojawieniem się stanów depresyjnych. Braki w poziomie biotyny negatywnie wpływają też na stan krwi – mogą prowadzić do niedokrwistości. Jest to zaburzenie związane ze spadkiem liczby czerwonych krwinek lub hemoglobiny. Mianowicie witamina H wspomaga produkcję tych pierwszych. Oprócz tego pogorszeniu ulega stan skóry. Mogą wystąpić zaczerwienienia, nawet rumień. Niedobór witaminy H może powodować także bóle mięśni, znużenie, senność, czy zapalenie spojówek.

Czy biotyna może zaszkodzić?

U ludzi magazynowanie witaminy H jest bardzo znikome. W organizmie nie gromadzą się zapasy, a jeśli pojawi się nadwyżka to jest niemal od razu usuwana. Z tego powodu przedawkowanie biotyny jest praktycznie niemożliwe. Realnym zagrożeniem jest wcześniej wspomniany niedobór.

Źródła witaminy H w żywności – w jakich produktach ją znajdziemy?

Żeby uniknąć braków w organizmie, trzeba dostarczać mu witaminy H. Najlepiej robić to poprzez codzienna dietę. Należy wtedy wprowadzić do niej artykuły bogate w ten związek. Jakie to?

Biotyna znajduje się zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Najwięcej znajdziemy jej w mięsie, szczególnie w wątrobie, czy nerkach. Bogate w nią są też ryby, jajka i mleko. Jeśli chodzi o pokarm roślinny to też jest wiele opcji. Orzechy, nasiona słonecznika, kalafior, marchew, grzyby, arbuzy, czy banany zawierają tą cenną witaminę.

Zawsze można spróbować dodatkowej suplementacji, czasem może nawet okazać się konieczna. W takim przypadku jednak najlepiej zasięgnąć porady lekarza, który dostosuje zalecaną dawkę indywidualnie.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *