Zdrowie

Witamina B6 – niezbędna w organizmie. W czym występuje?

Witamina B6 – niezbędna w organizmie. W czym występuje?

Witamina B6 – właściwości. Jaką funkcję pełni w organizmie?

Witamina B6 to inaczej pirydoksyna. Jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występuje w wielu produktach spożywczych. Angażuje się w wiele procesów biochemicznych w całym organizmie, a także pomaga przechowywać i przekształcać energię z pożywienia. Witamina B6 odgrywa ważną rolę w syntezie aminokwasów i kwasów tłuszczowych, a także w tworzeniu czerwonych krwinek. Pomaga również utrzymywać zdrowe mięśnie i odpowiedni poziom magnezu w organizmie. Organizm potrzebuje witaminy B6 dla ponad 100 enzymów biorących udział w procesach metabolicznych i reakcjach biochemicznych. Aby wchłonąć witaminę B6 z pożywienia, musi ona zostać przekształcona przez układ pokarmowy podczas trawienia w tzw. pirydoksal. Nadmiar witaminy B6, którego organizm nie wykorzystuje natychmiast, jest przechowywany przez wątrobę do wykorzystania w przyszłości. Jednak zdolność magazynowania jest ograniczona i dlatego musi być regularnie uzupełniana. Witamina B6 odgrywa więc ważną rolę w metabolizmie, prawidłowym funkcjonowaniu nerwów i zdrowiu układu odpornościowego.

Niedobór witaminy B6 – jak się objawia i czym skutkuje?

Niedobór witaminy B6 może wystąpić, jeśli osoba nie dostarcza wystarczającej ilości tej witaminy z diety. Czasami też organizm nie jest w stanie prawidłowo jej wchłonąć. Objawy niedoboru B6 obejmują anemię, dezorientację, depresję, zmiany skórne i neuropatię obwodową. Dodatkowo, niski poziom witaminy B6 może skutkować podwyższonym poziomem homocysteiny, co może zwiększyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.

Witamina B6 – występowanie. W czym znajduje się witamina B6?

Witamina B6 występuje naturalnie w organizmie i można ją znaleźć w różnych źródłach żywności. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że nie może być przechowywana w organizmie i musi być regularnie uzupełniana poprzez dietę lub suplementację. Witaminę B6 znaleźć można w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątroba, ryby, mięso. Jest również obecna w tych pochodzących z roślin, czyli warzywach, owocach, orzechach, roślinach strączkowych i zbożach. Występuje też w niektórych rodzajach pieczywa. Wątroba jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy B6, ponieważ w niej magazynowane są duże jej ilości. Nerki i serce, również zawierają znaczne ilości B6. Oprócz tego, suplementy są dostępne dla osób na przykład są w stanie medycznym, który nie wymaga dodatkowego spożycia.

Jakie jest zalecane dzienne spożycie witaminy B6?

Zalecane dzienne spożycie różni się w zależności od wieku i płci. Zaleca się, że dorośli powinni dostarczać organizmowi 1,3 mg witaminy B6 dziennie, aby zaspokoić swoje zapotrzebowanie. Dzieci w wieku 1-3 lat powinny spożywać 0,5 mg witaminy B6 każdego dnia, te mające 4-8 lat 0,6 mg, a 9-13-letnie 1 mg dziennie. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie zwiększa się do 1,9 mg, podczas gdy matki karmiące piersią potrzebują już 2 mg witaminy B6 każdego dnia. Jeśli nie jesteś pewien, ile witaminy B6 potrzebujesz lub chcesz włączyć jakieś suplementy do diety, to najlepiej skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.

Udostępnij