Ze względu na brak glutenu ryż jest coraz częściej stosowanym w kuchni rodzajem zboża. Jednym z najpopularniejszych produktów jest basmati ryż. Jego smukłe ziarna posiadają lekko orzechowy aromat. Jakie wykazuje właściwości i z czym można go przyrządzić?
Ryż basmati – wartości odżywcze
Ryż basmati jest bardzo zdrowy. Jego regularne spożywanie usprawnia pracę jelit, a to za sprawą dużej zawartości błonnika. Powinny więc po niego sięgać osoby ze skłonnością do częstych zaparć. Jest także źródłem białka, węglowodanów oraz witamin z gruby B. Jakie minerały wchodzą w jego skład? W ryżu basmati jest dużo: żelaza, fosforu, cynku i manganu. Pozytywnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.
Prostota w kuchni, czyli sałatka z ryżem basmati
W kuchni ryż basmati ma bardzo szerokie zastosowanie. To nie tylko dodatek do głównego dania zastępujący ugotowane ziemniaki, ale również składnik sałatek. Dla osób nieprzepadających za spędzaniem długiego czasu w kuchni polecamy prostą do przygotowania sałatkę, którą śmiało zaserwować można członkom rodziny oraz przybyłym gościom.
Potrzebne składniki:
– szklanka ugotowanego ryżu basmati;
– 3/4 puszki ananasa (należy wcześniej schłodzić go w lodówce);
– 200 g sera żółtego;
– 2 ząbki czosnku;
– łyżka majonezu;
– zioła np. majeranek, oregano, prowansalskie;
– pieprz, sól.
Po ugotowaniu ryż odcedzić i poczekać, aż ostygnie. Ser żółty pokroić w kostkę. Jeśli kupiliśmy ananasy w krążkach, dzielimy je nożem na małe kawałki. Ząbki czosnku wycisnąć i dodać do majonezu. Wymieszać, a następnie połączyć z ryżem i ananasem. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Sałatka gotowa do postawienia na stole w kilkanaście minut!
Azja na talerzu dla zabieganych
Nie ma nic gorszego niż wrócić do domu po ciężkim dniu w pracy i nie zastać obiadu na stole. Niekiedy sami musimy zakasać rękawy i zabrać się do gotowania. Warto mieć w zanadrzu dania, do których przygotowania potrzebne jest raptem kilka minut. Doskonałym przykładem jest potrawka azjatycka z ryżem basmati.
Składniki:
– mrożone warzywa na patelnię;
– szklanka basmati ryżu;
– sos sojowy;
– przyprawy (te z reguły dodawane do opakowania z mrożonką).
Ryż gotujemy, odcedzamy, studzimy. Na patelnię wlewamy tłuszcz. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy mrożone warzywa. Smażymy je około 15 minut, często mieszając. Gdy będą miękkie, podlewamy je sosem sojowym i czekamy, aż odparuje. Doprawiamy przyprawami.
Danie podajemy na dwa sposoby. Wymieszane warzywa z ryżem wykładamy na talerz lub ziarna przesuwamy na brzeg naczynia, a środkowe, puste miejsce zajmują azjatyckie warzywa.