Jaka jest rola witaminy K w organizmie człowieka?
Witamina K odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jest ona niezbędna do syntezy kilku czynników krzepnięcia krwi, w tym protrombiny, która umożliwia prawidłowe zachodzenie tego procesu. Bez odpowiedniego poziomu witaminy K, organizmowi może być trudno wytworzyć wystarczającą ilość czynników krzepnięcia, aby zatrzymać krwawienie. Dodatkowo, witamina K pomaga również utrzymać zdrowe ściany naczyń krwionośnych i wspomaga prawidłowe wchłanianie wapnia w kościach. Ważne jest, aby dostarczać odpowiednie ilości tej witaminy poprzez dietę. Jest to niezbędne do utrzymania prawidłowych funkcji organizmu.
Co powoduje niedobór witaminy K?
Witamina K jest potrzebna do krzepnięcia krwi, a co z tym idzie – gojenia się ran. Wspomaga także kości. Co się więc dzieje gdy zaczyna jej brakować? Niedobór tej witaminy może wystąpić, nie tylko gdy po prostu dieta zawiera jej za mało. Czasami zdolność organizmu do wytwarzania, wchłaniania lub reagowania na witaminę K jest zaburzona. Mogą powodować to niektóre leki, takie jak przeciwdrgawkowe i antybiotyki. One mogą zakłócać jej wchłanianie w jelicie. Choroby wątroby, takie jak marskość, mogą również upośledzać zdolność organizmu do wykorzystania witaminy K. W takich przypadkach leczenie obejmuje doustne i/lub wstrzykiwane formy suplementacji witaminy k. Niedobór może występować także u noworodków ze względu na ich niedojrzałą wątrobę.
Jakie są objawy? Najczęstszym objawem niedoboru witaminy K jest nieprawidłowe krzepnięcie krwi, co może prowadzić do krwotoku lub nadmiernego krwawienia. Inne objawy, to łatwo robiące się siniaki i wybroczyny, czyli drobne czerwone plamki na skórze. W przypadku noworodków może wystąpić ciężka postać niedoboru witaminy K zwana noworodkową chorobą krwotoczną, która prowadzi do zagrażającego życiu krwawienia w mózgu lub jelitach.
Nadmiar witaminy K – czym grozi?
Witaminę K można też przedawkować. Co dzieje się w takim przypadku? Ze względu na jej nagromadzenie w wątrobie, nadmiar może doprowadzić do uszkodzenia tego organu. Ponadto, wysoki poziom witaminy K jest powiązany z problemami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak nudności, wymioty i biegunka. Dzieje się tak dlatego, że może on zakłócać wchłanianie innych składników odżywczych w jelicie. Przyjmowanie suplementów o bardzo wysokiej zawartości witaminy K powinno odbywać się z ostrożnością.
Skąd czerpać witaminę K?
Witamina K jest produkowana w organizmie przez bakterie jelitowe i przechowywana w wątrobie. Można znaleźć ją również w żywności, takich jak zielone warzywa liściaste, czyli na przykład szpinak, jarmuż i sałata, czy kapusta włoska. Inne źródła to brokuły, brukselka, ziemniaki, truskawki, marchewka, cukinia, ryby, mięso, jaja i produkty mleczne. Warto wprowadzić jakieś z nich do diety, by zapewnić odpowiednią dawkę organizmowi.
Jakie jest zalecane dzienne spożycie witaminy K?
Zalecane dzienne spożycie witaminy K różni się w zależności od wieku i płci. Ogólnie zaleca się aby był to 1 mikrogram na kilogram masy ciała. Jest to więc bardzo indywidualne.