Co jeść przy antybiotykach?

Zakażenie bakteryjne wymaga od nas zażywanie antybiotyków. W zależności od schorzenia leki przyjmujemy przez kilka lub kilkanaście dni. Oczywiście dawki, jak i częstotliwość stosowania ustala lekarz. Nie powinniśmy stosować antybiotyków na własną rękę, gdyż to sprawia, że bakterie stopniowo uodparniają się na dany antybiotyk. Antybiotykoterapia dla wielu wiąże się z problemami żołądkowymi, i bólami brzucha. Żeby temu zapobiec, musimy stosować odpowiednią dietę.

Co jeść przy antybiotykach?

Antybiotyki wyjaławiają naszą florę bakteryjną, co prowadzi do problemów z trawieniem czy bólu brzucha. Dlatego powinniśmy stosować probiotyki i prebiotyki. Probiotyki to szczepy bakterii które mają pozytywny wpływ na nasz przewód pokarmowy. Probiotyki możemy kupić w każdej aptece w postaci tabletek. Zazwyczaj spożywamy je około pół godziny przed przyjęciem antybiotyku. Warto także przyjmować probiotyki po zakończeniu zażywania antybiotyków. Dzięki temu nasz układ trawienny wróci do normy. Po antybiotykoterapii musimy zadbać o dostarczenie prebiotyków do organizmu. Jest to pożywka dla bakterii, która pomoże nam odbudować florę bakteryjną. Z naturalnych prebiotyków możemy spożywać pory, cykorię, banany, szparagi, miód, ziemniaki, pszenicę, karczocha i cebulę. Zawierają one fruktooligosacharydy, które stanowią pożywkę dla zdrowych bakterii w jelitach.

Z domowych sposobów warto wypić szklankę kefiru około 30 minut przed zażyciem antybiotyku. Kefir zawiera bakterie kwasu mlekowego, które mają pozytywny wpływ na nasz układ trawienny. Kiedy zażywamy antybiotyki powinniśmy unikać tłustych potraw. Dzięki temu nasz organizm skupi się na zwalczaniu bakterii, a nie na trawieniu ciężkostrawnych posiłków.

Dieta w czasie zażywania antybiotyków

W czasie zażywania antybiotyków powinniśmy spożywać lekkostrawne dania, żeby nie obciążać nadmiernie układu trawienia. W diecie nie może także zabraknąć błonnika, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Kiedy przyjmujemy antybiotyki warto włączyć do swojej diety kefiry i jogurty, najlepiej te naturalne. W sklepach znajdziemy także jogurty, które zawierają kultury zdrowych bakterii. Może być to dobre uzupełnienie dla probiotyków. Powinniśmy unikać spożywania mleka, gdyż zawarty w nim wapń może osłabić działanie leku. Odstęp między spożyciem mleka i antybiotyków powinien wynosić około dwie godziny. W diecie nie może zabraknąć kiszonek w postaci kapusty lub ogórków. Warto także wypić sok z kiszonek lub kwas chlebowy. Produkty te zawierają sporo bakterii kwasu mlekowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *