Ciasto jest ulubionym deserem wielu z nas. Chętnie sięgamy chociażby po kawałek do kawy. Gdy słyszymy słowo „ciasto”, rzadko myślimy o wypieku na bazie warzyw. A jednak istnieje taki rodzaj ciast, które prócz tego, że są smaczne, są również zdrowe. Ciasta warzywne to dla niektórych kontrowersyjny temat. Warto jednak go zgłębić, samodzielnie przygotowując takie wypieki.
Czego dowiesz się z tego artykułu?
- Dlaczego warto zacząć jeść ciasta warzywne?
- Jak zrobić idealne ciasto marchewkowe?
- Jak przygotować brownie z buraka?
- Dlaczego warto przygotować ciasto leśny mech?
Dlaczego warto jeść ciasta warzywne?
Niektórzy ludzie uważają, że włączanie warzyw do deserów jest nieprzyjemne w smaku. Jednak ciasta warzywne mogą być nie tylko pyszne, ale również pełne składników odżywczych. Niektórzy ludzie uważają, że włączanie warzyw do deserów jest nieprzyjemne w smaku. Jednak warto zwrócić uwagę, że ciasta warzywne mogą być nie tylko pyszne, ale również pełne składników odżywczych. Na przykład ciasto marchewkowe to doskonałe źródło błonnika, witaminy A oraz potasu, a brownie z buraka dostarcza beta-karotenu i żelaza. Ciasto leśny mech, zawierające pietruszkę, jarmuż i szpinak to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, takich jak witaminy C, K, żelazo i magnez. Przez dodanie warzyw do deserów możemy przemycić je do dziecięcej diety w sposób przyjemny dla podniebienia. W ten sposób dzieci będą miały dostęp do składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania organizmu. Warto więc eksperymentować ze smakami i cieszyć się pysznymi ciastami warzywnymi, które są nie tylko atrakcyjne dla oka, ale również korzystne dla zdrowia.
Jak zrobić idealne ciasto marchewkowe?
Ciasto marchewkowe jest świetną propozycją na ciasto warzywne, zwłaszcza jesienią. To wtedy mamy największą ochotę na przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon i imbir. Ciasto marchewkowe słynie z takich piernikowych nut. A jak je zrobić?
Przepis na ciasto marchewkowe:
Składniki:
– 2 szklanki startej marchewki
– 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka cukru lub erytrytolu
– 4 jajka
– 1/2 szklanki oleju
– 1 łyżka cynamonu
– 1 łyżeczka kardamonu
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzej na 180 stopni C.
2. W misce wymieszaj jajka z cukrem lub erytytolem, a następnie dodaj olej.
3. Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy korzenne – cynamon, kardamon i imbir. Wymieszaj składniki.
4. Następnie dodaj startą marchewkę i ponownie wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
5. Formę do pieczenia (około 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na spód formy wyłóż ciasto i wstaw do piekarnika na 45–50 minut.
6. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem (opcjonalnie).

Jak przygotować brownie z buraka?
Brownie z buraka to świetna propozycja ciasta na każdą porę roku. Smak buraka jest w nim wyczuwalny, dlatego osoby nieprzepadające za tym warzywem niekoniecznie rozsmakują się w tym cieście, ale warto go spróbować i przekonać się samemu. Natomiast miłośników buraków nie trzeba przekonywać, by je przygotować
Przepis na brownie z buraka:
Składniki:
– 250 g masła
– 250 g posiekanej gorzkiej czekolady (70%)
– 200 g drobnego cukru do wypieków lub erytrytolu
– 3 duże jajka
– 150 g mąki pszennej lub pszennej razowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 250 g ugotowanych buraków obranych i startych na najmniejszych oczkach
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Roztopić masło w garnku. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę i odstawić na kilka minut. Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
- Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać cukier lub erytrytol. Wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej do lekkiego roztrzepania jajek. Do jajek dodać sos czekoladowy (może być lekko ciepły). Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać tylko do połączenia się składników. Na sam koniec wmieszać starte buraczki. Zblendować krótko na gładkie ciasto.
- Foremkę o wymiarach 18 x 28 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto na brownie.
- Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 – 25 minut. Patyczek włożony w ciasto może być mokry i oblepiony, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.

Dlaczego warto przygotować ciasto leśny mech?
Ciasto leśny mech nie tylko pozwoli przemycić trochę warzyw do dziecięcej diety, ale również zaskoczy gości głębią zielonego koloru bez konieczności użycia chemicznego barwnika. Nie jest to może zbyt proste ciasto, ale warto je przygotować.
Przepis na ciasto leśny mech:
Składniki:
– 3 jajka
– 1 szklanka cukru lub erytrytolu
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki oleju (najlepiej rzepakowego)
– 1/2 szklanki mleka
– 1 łyżeczka sproszkowanego szpinaku
– 1 łyżeczka sproszkowanego jarmużu
– 1 łyżeczka sproszkowanej pietruszki
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. Rozbij jajka do miski i dodaj cukier lub erytrytol. Ubij na gładką masę.
3. Do miski wsyp obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
4. Kolejno dodaj olej i mleko do miski z jajkami i cukrem. Wymieszaj.
5. Dodaj mieszankę mąki i proszku do miski z mokrymi składnikami i wymieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
6. Podziel ciasto na trzy części.
7. Do pierwszej części dodaj łyżeczkę sproszkowanego szpinaku i wymieszaj. Ciasto powinno uzyskać intensywny zielony kolor.
8. Do drugiej części ciasta dodaj łyżeczkę sproszkowanego jarmużu i wymieszaj. Ciasto ciasto uzyska ciemnozielony kolor.
9. Do trzeciej części ciasta dodaj łyżeczkę sproszkowanej pietruszki i wymieszaj aż ciasto uzyska jasnozielony kolor.
10. Wylej na zmianę ciasta do foremki do pieczenia (około 20 cm średnicy), zaczynając od ciemnozielonego, następnie jasnozielonego, na końcu zielonego.
11. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut, lub do momentu, kiedy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
12. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
13. Podziel ciasto na cztery blaty. Każdy blat przełóż dowolnym kremem, złóż ciasto, a następnie schłódź w lodówce

Ciasta z warzyw to świetna alternatywa dla zwykłych ciast. Mają mniej kalorii i mogą być dobrym sposobem na urozmaicenie diety. Wspierają osiągnięcie wymarzonej sylwetki i dostarczają składników odżywczych w postaci warzyw, które w takim wydaniu smakują jeszcze lepiej.